În studiu, observatori independenţi au catalogat drept foarte atrăgătoare: 31% dintre femeile suferinde de endometrioză severă, 8% dintre cele care sufereau de endometrioză medie şi doar 9 procente dintre cele care nu sufereau de această tulburare.
Femeile sunt cu atât mai atrăgătoare cu cât au un nivel mai crescut de estrogen şi este posibil ca tocmai acest hormon să fie vinovat pentru dezvoltarea endometriozei, au explicat cercetătorii în studiu.
În cazul endometriozei, celule care, în mod normal, se găsesc în zona uterului, părăsesc acest organ şi se depozitează în alte părţi ale corpului, la ovare, vezică, rect şi zona pelviană. Aceste depozite răspund la fel ca celulele uterine normale în faţa schimbărilor hormonale care intervin de-a lungul unui ciclu lunar. Prin urmare, ele se micşorează şi se măresc, lucru care poate cauza durere în zona pelviană şi chiar sângerări.
Se presupune că endometrioza afectează între 5 şi 10% dintre femei. Totuşi, forma sa severă, numită endometrioză rectovaginală, este mult mai rar întâlnită decât cea mai puţin severă.
În noul studiu, oamenii de ştiinţă au analizat 100 de femei care sufereau de endometrioză rectovaginală, 100 de femei cu o formă mai puţin severă şi alte 100 de individe care nu sufereau de această tulburare, dar care urmau să treacă printr-o operaţie chirurgicală din alte motive ginecologice. Mare parte dintre participante aveau între 20 şi 30 de ani.
Patru medici, doi bărbaţi şi două femei, care nu cunoşteau diagnosticul femeilor, s-au întâlnit câte 5 minute cu fiecare participantă la studiu pentru a nota cât de atrăgătoare este. Alţi cercetători au calculat indicele corporal, raportul talie-şold şi cel sâni-talie ale fiecărei femei.
Rezultatele au arătat că femeile care sufereau de endometrioză severă aveau un indice de masă mai scăzut şi sâni mai mari, comparativ cu cele care nu sufereau de această tulburare.
De asemenea, în urma completării unor chestionare s-a constat că era mult mai probabil ca femeile care sufereau de endometrioză rectovaginală să îşi fi început viaţa sexuală înainte de vârsta de 18 ani. Acest lucru ar fi putut face ca femeile în cauză să fi fost atrăgătoare încă din adolescenţă.
Această cercetare ar putea pune în lumină hormonii sau genele care predispun la apariţia acestei boli ginecologice. Deşi nu se ştie cu exactitate de ce femeile care suferă de endometrioză severă ar putea fi mai atrăgătoare decât altele, cercetătorii cred că estrogenul ar putea juca un rol foarte important în acest proces. Pe de altă parte, s-ar putea ca unele gene, implicate în determinarea trăsăturilor fizice, să ducă la creşterea riscului de dezvoltare a acestei boli.
Sursa: Msnbc